Sobota

18. ledna 2025

Nyní

9ºC

Zítra

6.4ºC

Svátek má

Vladislav

Vaříme s V1: Kančí krk se šípkovým přelivem a plněnými kroketami

28. ledna 2022

Pochutnáte si občas rádi na zvěřině? Mezi nejvíce oblíbené patří maso kančí. O jeho popularitě svědčí i známé dilema z legendárního filmu Slavnosti sněženek, kde se myslivci dohadují, jestli si kance připraví se zelím nebo šípkovou omáčkou. Východočeská televize ve spolupráci s Hotelem Studánka u Rychnova nad Kněžnou a jeho kuchař Petr Matoušek vám v přináší recept na tamní specialitu - pečený kančí krk se šípkovým přelivem a bramborovými kroketami plněnými rozdušenou slaninou.

Nejprve začneme tím, že si připravíme maso. Očistíme ho a odblaníme. Většina blan a šlach poté při pečení ale stejně zcela změkne, protože maso budeme péct pomalu a dlouho. Maso rozpůlíme, uděláme si do něj díry a našpikujeme ho. Vždy je důležité, aby špek byl prochladlý a dobře držel svůj tvar. To způsobí, že se nám s ním bude dobře pracovat.

 

Maso pak okořeníme, použijeme drcený pepř a pořádně osolíme, protože maso už uvnitř nesolíme, tak aby ho sůl dokázala prostoupit. Přidáme rozdrcený jalovec. Potom si nakrájíme cibuli, stačí na nudličky, a rozmístíme ji po pekáč a položíme tam i maso. Na maso ještě dáme rozmarýn, podlijeme ho vývarem nebo vodou tak, aby nebylo na suchu, a dáme péct. Pečeme pomalu na 140 stupňů až do změknutí, což může trvat dvě až čtyři hodiny.

Ingredience

Na maso a přeliv si připravíme:
800 g kančího krku
špek
300 g cibule
5 kuliček jalovce
snítku rozmarýnu
1 lžíci másla
3 lžíce šípkového džemu
sůl a pepř

Na krokety a náplň si připravíme:
300 g anglické slaniny
300 g cibule
1 litr neochuzeného hovězího vývaru
olej
600 g brambor
300 g hrubé mouky
2 vejce

Poté si připravíme náplň do kroket. Nakrájíme si anglickou slaninu na půlcentimetrové, centimetrové kostičky. A stejně i cibuli. Vůbec se s tím netrapte, protože se to celé rozdusí a nic z toho nezbude. Slaninu a cibuli dáme do hrnce, zakápneme trochou oleje, nemusíme moc, protože slanina si pustí vlastní šťávu. Restujeme do zlatova, pak podlijeme vývarem a necháme vyredukovat. Takhle postup budeme dvakrát opakovat.

Výrobu kroket začneme tím, že si najemno nastrouháme brambory, přidáme vejce a mouku, uděláme těsto. Válečkem ho pak uválíme asi na půl centimetru silný plát a z něj vykrájíme kolečka na jednotlivé krokety. Poté začneme plnit krokety vychladlou náplní. Ideální je k tomu použít dvě kávové lžičky a udělat si malý noček. Není potřeba dávat náplně zbytečně moc, aby se to pak dobře balilo do kuliček. Krokety následně obalíme v klasickém trojobalu.

Na závěr si ještě doděláme šípkový přeliv ze šťávy, která nám zbyla po pečení kance. Šťávu z masa si přecedíme do rendlíku a přidáme šípkový džem, který nám omáčku trošku zahustí a dodá jí chuť. Pak přidáme ještě máslo a zamícháme ho do omáčky. Pozor, je důležité, když už v hrnci máme máslo, aby se omáčka už dál nevařila.

Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
Foto: archiv TV V1