Rybízovo-malinový džem
30. července 2020
Jak jsem zjistila, rybízu existují tři varianty – červený, bílý a černý. Každá varianta má svoje „nej“. Nejznámější a nejrozšířenější je u náš červený rybíz. Nejsladší je bílý a nejzdravější je černý. Červený rybíz se pěstuje od 15. století, má původ v severní a západní Evropě a některých částech severní Asie. Kromě toho, že je červený rybíz doslova naplněný vitamínem C, má i spoustu jiných blahodárných účinků. Mezi ně můžeme např. zařadit skutečnost, že zabraňuje infekci močových cest. Přináší úlevu při zánětu a rybízovou šťávu ocení i vaše ledviny.
Obrovskou výhodou je jeho snadné skladování, během kterého neztratí nic ze svých benefitů. Dá se zamrazit, ale plody se dají také usušit. Tato verze se skvěle hodí do sypaných ovocných čajů. Ostatně nálevy se v lidovém léčitelství dělají i ze sušených listů rybízu.
Pro začátek jsem se jala vyzkoušet džem, a jelikož máme na zahradě vedle rybízu i plantáž malin, vznikl z toho rybízovo malinový džem. Samotné vaření džemu zabere asi 20 minut – což je doba uvedená v každé kuchařce či receptu. Jenomže já vám kecat nebudu a rovnou odkryji karty. Nejprve příprava, tedy obraní kuliček. Doba, kterou strávíte shrbená nad miskou červených kuliček, je přímo úměrná množství natrhaného rybízu. Mytí sklenic, vaření, mixování, pasírování, plnění skleniček, mytí nádobí a šúrování kuchyně, přičemž počítejte s tím, že červené cákance budete nalézat ještě několik dnů poté.
Podtrženo sečteno. Na výrobu včetně přípravy, vaření a úklidu si vymezte alespoň dvě hodiny. Ale ať už džem použijete na Vánoční cukroví, na čerstvé pečivo k snídani nebo jako dárek, tak ta dřina stojí za to.
Budete potřebovat:
750 g červeného rybízu,
250 g malin,
500 g želírovacího cukru.
Červený rybíz jsem obrala a společně s malinami nasypala do hrnce. Přidala jsem želírovací cukr v poměru 1:2 a vše povařila asi deset minut. V průběhu vaření jsem lžící odebírala vzniklou pěnu. Pak jsem hrnec stáhla z plotny a ovoce rozmixovala tyčovým mixérem. Vrátila ho zpět na plotnu a vařila dalších deset či patnáct minut. Pak jsem džem ochutnala a ještě jsem ho trochu dosladila – přeci jenom je to kyselý rybíz. Nato jsem lžičku džemu nanesla na malý talířek, abych zjistila, zda už má tu správnou hustotu. Pomocí síta a stěrky jsem džem propasírovala. Pak už jsem jen uvařený džem pomocí naběračky nalila do předem připravených a umytých skleniček. Víčka jsem pořádně utáhla a vyskládala je na dřevěné prkénko dnem vzhůru. Skleničky jsem zakryla utěrkou a nechala vystydnout. Výsledkem celého snažení byly čtyři malé skleničky vynikajícího džemu z rybízu a malin.
Veronika Štefková
redakce@vrchlabinky.cz
Foto: Veronika Štefková