Pestré prosincové Vrchlabinky: Otevření bazénu, píšící lékař i hmyzí delikatesy
1. prosince 2022
Doslova již jen pár týdnů zbývá do otevření vrchlabského aquacentra. Uvnitř budovy probíhají finální práce, testují se jednotlivé technologie, ale bazény jsou již napuštěny. Vrchlabinky dostaly unikátní příležitost aquacentrum v době vrcholících příprav navštívit a vše si prohlédnout. Jeho ředitel Jiří Dušek nám posléze prozradil kompletní ceník, způsob organizace provozu, ale i další zajímavosti a užitečné informace.
Lékař, který ve svém volném čase rád píše. Tak by se dal jednou větou charakterizovat Jan Waishaupt. Vrchlabský rodák, který působí jako primář na neurologickém oddělení v Jilemnici, propadl kouzlu a tajům literární tvorby už na základní škole. V rozhovoru vzpomíná na svoje literární začátky, prezentuje svůj tvůrčí styl, ale zároveň bez příkras popisuje, že vydat knížku v dnešní době je pořádná šichta.
Vánoce jsou nejen o dárcích, ale i o dobrém jídle. V novém vydání Vrchlabinek proto přinášíme hned dvojí inspiraci. Jednak je to recept na netradiční zpracování kapra z dílny Lukáše Čížka a Jakuba Lukáče, mistrů kuchařů z restaurace Farma. Druhým a hodně netradičním tipem je rozhovor s Petrou Škovorovou, v němž tato doktorandka z České zemědělské univerzity v Praze představuje hmyz jako potravinu budoucnosti.
Z dalšího obsahu bych vás rád upozornil na rozhovor s Davidem Lahrem, trenérem rugbistů Mad Squirrels Vrchlabí, kteří na začátku listopadu dosáhli na největší úspěch v historii klubu a vybojovali pohár Mistra České republiky v rugby. Jako bonbonek jsme pak pro vás přichystali připomenutí slavného výročí, neboť v polovině prosince tomu bude 55 let, kdy se ve Vrchlabí uskutečnila premiéra filmu Miloše Formana Hoří, má panenko, který se natáčel ve zdejším kulturním domě Střelnice.
Vážené dámy a pánové, za celou redakci Vrchlabinek vám přeji inspirativní čtení, klidné prožití adventu a krásné Vánoce.
Jiří Štefek
jiri@vrchlabinky.cz
Foto: Valerián Spusta, Petr Ticháček, archiv Jana Waishaupta a Petry Škvorové