Pátek

5. prosince 2025

Nyní

6ºC

Zítra

2ºC

Svátek má

Jitka

Kvalita hroznů je pro šumivé víno výborná, úroda průměrná

11. října 2023

Kvalita hroznů je pro šumivé víno výborná, úroda průměrná 0 snímků
Vinaři v Kuksu, kde je první registrovaný vinohrad v Královéhradeckém kraji, si letošní úrodu pochvalují. Kvalita hroznů je výborná, výnos průměrný. Sklidili asi 1,5 tuny hroznů, z nichž vylisovali asi 800 litrů moštu. Veškerá úroda i letos půjde na výrobu šumivého vína metodou druhotného kvašení v lahvi, tedy tradiční šampaňskou metodou.

Jedna z nejsevernějších vinic v Česku v Kuksu podle ředitele společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáše Rudolfského, jemuž vinice v Kuksu patří, již několik let produkuje hrozny v ideální kvalitě pro výrobu šumivých vín.

„Letošní ročník byl z hlediska chorob dobrý, nebylo tolik dešťových srážek. Tlak plísní nebyl tak výrazný, hrozny byly ve velmi dobrém stavu. Při dozrávání hroznů nás trochu potrápily ataky špačků, ale i tak nešlo o nic dramatického. Sbírali jsme 12. září, cukernatost byla 17 stupňů. Na šumivá vína se sbírají hrozny při vyšším obsahu kyselin a nižším obsahu cukru z důvodu toho, že při druhotném kvašení v lahvi se ještě alkohol zvedne,“ uvedl Rudolfský.

Podle něj se kvůli klimatické změně v kukské vinici v posledních letech znatelně zlepšují podmínky pro pěstování vína. „Poslední roky jsou na kukské vinici opravdu výjimečné, možná v blízké budoucnosti se dočkáme, že tam budeme dělat i skvělá červená vína,“ podotkl Rudolfský.

Kutnohorští vinaři vyrábějí šumivé víno od roku 2012, především z hroznů z kukské vinice, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování burgundských odrůd. Podle nich jsou šumivá vína z Kuksu charakteristická svojí mineralitou, slaností v dochuti a svěžím citrusovým aroma a jejich kvalitu potvrzují umístění na soutěžích. „V Kuksu tichá vína neděláme, protože se nám tam velice osvědčila právě šumivá vína. Před dvěma lety bylo šumivé víno z Kuksu nejlepším šumivým vínem vinařské oblasti Čechy,“ upozornil Rudolfský.

Vinaři v Kuksu hospodaří na vinici v labském údolí na strmé jižní stráni od roku 2005. Na opukovém podloží jsou vysazené keře tradičních burgundských odrůd Rulandské bílé, šedé a modré a také zapomenuté odrůdy Tramínu bílého nazývaného Brynč. V současnosti mají ve vinohradu 3500 sazenic, převažují bílé odrůdy. O keře vinaři v Kuksu pečují archaickým způsobem, takzvaně na hlavu, to znamená, že se vinná réva vyvazuje k jedinému kůlu a pne se do výšky.

Registrované vinohrady v Královéhradeckém kraji netvoří souvislou oblast, po regionu jsou rozmístěné izolovaně. Vinaři nabízejí originalitu odrážející specifika míst, kde hospodaří. Například na vinohradu v Rájci na Rychnovsku vyrábějí víno prastarou technologií kvevri. Další registrované vinohrady v kraji jsou také v Litoboři na Náchodsku či v obci Radim na Jičínsku.

(ČTK)
Foto: Pixabay