Chemické léky nemoci pouze tlumí, bylinky je řeší, říká Alice Sušková
20. srpna 2020
Představte nám prosím vaše sirupy.
Začali jsme se věnovat sirupům bez konzervačních látek, silným koncentrátům. Naše doporučené ředění je 1:20 a všechny sirupy jsou vyráběné unikátní metodou – za studena, po celou dobu přípravy se nesetkávají s vysokou teplotou – nejsou uvařené. Jakostní látky včetně vitamínů zůstávají v co největší míře zachované. Vzhledem k cenové situaci jsme se rozhodli, že budeme pracovat s bílým cukrem, i když bychom měli jiné představy. Máme jeden druh sirupu s třtinovým cukrem a pak se také věnujeme výluhům (to už nejsou sirupy), kde není obsažen žádný cukr, nebo máme jako sladidlo stévii. Stévie je bylinka, která sladí několikanásobně víc než cukr a nemá téměř žádnou kalorickou hodnotu, takže ji mohou i diabetici. Problém diabetu je čím dál aktuálnější, takže se věnujeme i takovýmto produktům. V našem sortimentu se v sezoně nachází 40 druhů sirupů – jak s bylinkami, tak i s ovocnou složkou.
Kde berete bylinky? Sbíráte si je sami?
Snažíme se. Máme spoustu svých – jsou to dary přírody, ale určitě nejsme soběstační ve všem. Před těmi devíti lety, když jsme začínali, jsme skutečně jeli jen z našich bylinek, ale to jsme měli tři nebo čtyři druhy. Rozvoj firmy vás vede k tomu, že se začnete rozhlížet i po exotičtějších příchutích. Na stánku vždy říkám, že děláme příchutě možný i nemožný – v těch ‚nemožnějších‘ máme například kurkumu nebo chilli. Chilli si pěstujeme sami, ale kurkuma nám tady samozřejmě neroste. Bereme ale suroviny od ověřených dodavatelů. Co se dá z přírody posbírat, to posbíráváme, ať je to aronie, černý bez, kopřiva, lípa… Naše sirupy se dají pít, ale dají se i jíst – ty ovocné se hodí i do ovesných kaší, do jogurtů, na palačinky, ovocné knedlíky. Sirup chilli je skvělý na grilování, rakytník v kombinaci s kozím sýrem nebo k sýru cottage. Sirup z růže se může použít třeba do zmrzlinových pohárů, kurkuma do zeleninových salátů jako zálivka. Skutečně to využití je široké.
Kdo všechno se na výrobě Babiččiných sirupů podílí?
Já.
Jenom vy?
Manžel dělá chilli sirup, protože já jsem na chilli alergická. Samozřejmě mu nemohu upřít podíl – manžel pomáhá, naloží auto, sbíráme spolu i s dcerou bylinky, ale co se receptur týče, tak jsou moje unikátní – moje duchovní vlastnictví.
Věnujete se tomu ve „volném čase“, nebo už naplno?
Před zhruba pěti lety jsem si musela sáhnout do svědomí, jestli to chci dělat jen jako přivýdělek, nebo úplně naplno. Naskytla se nabídka práce, která se za normálních okolností neodmítá, ale když přišlo na konečné rozhodnutí, tak jsem si uvědomila, že chci dělat přesně to, co teď dělám. V současné době není práce, která by mě od tohoto zviklala. Baví mě to.
Jak jste vlastně začali? Jak vás to napadlo?
Já jsem trojnásobná babička, mám dvě dcery – jednu dospělou a jednu teenagerku – a úplně se mi nelíbí, že sice všude říkají, že by se mělo žít zdravě, ale ve škole mají samé sladkosti. V marketech, v reklamách – všude vidíte jen komerční zboží a děti nedokážou rozlišit, co je dobré a co ne. Tak jsme zkusili udělat pár sirupů, které bychom mohli pít doma. Najednou jsme zjistili, že to nevychází vůbec dráž než sirupy z obchodů, a víte, co si do toho dáte.
Začali jsme tedy pro sebe, a když ostatní zjistili, že je to dobré, tak chtěla širší rodina a pak už nás okolí začalo nabádat, abychom to začali prodávat. Co jsme vyrobili, jsme si i sami prodali. Dodávali jsme i do Krkonošských bedýnek – spolupráce trvala několik let.
Zpočátku jsme neměli ani webové stránky, ani e-shop. Dnes už to všechno máme. V současné době si pohráváme i s myšlenkou dodávání do zdravých výživ. Snažíme se ale stále mít ty sirupy pod kontrolou, aby nedošlo nikde k jejich kontaminaci. Proto jsme váhali dlouho, jestli jít cestou větší distribuce. Až koronavirus nás navedl na novou cestu. Lidé se hodně „přelili“ na internet a my bychom to neměli zaspat, takže jsme e-shop vytvořili. Distribuce do zdravých výživ teprve nastane, první „vlaštovka“ nás čeká ve Vrchlabí – jde o nově otevřený obchůdek farmářských a regionálních potravin Fabio Ochutnejte region u náměstí. Nemáme ale potřebu se objevovat všude, abychom neztratili atraktivnost, takže budeme vždy dodávat v každém městě maximálně do jednoho obchodu.
Jak vlastně vznikl název „Babiččiny sirupy“?
To vzniklo asi za tři minuty. Protože já jsem babička a já je dělám. Je to také určitá poklona našim babičkám, protože kdo nemá babičku, teprve ví, co mu chybí.
Jak tedy teď vypadá vaše rutina?
Teď je třeba Řemeslnické léto, tak je to trošku náročnější. Od rána do půl páté prodávám a pak jedu na výrobnu. Jelikož nejsme žádná průmyslová velkovýroba, připravuji sirupy průběžně. Nejsou to dávky po 100 kusech, ale třeba jen po 15–20 lahvích. Ta doba macerace je také různá od několika hodin po několik dnů. Co bych určitě nikdy nechtěla, je, že bychom změnili způsob přípravy, třeba začali zkracovat maceraci, abychom vyhověli větší poptávce. Každá bylinka má svůj čas. Stejně tak, jako se sbírají v různou denní hodinu, za různé vlhkosti, tak se i macerují různou dobu.
Máte 40 druhů, který z nich je největší „trhák“ nebo „vlajková loď“?
Nejprodávanější je malinový sirup, protože malinu má rád každý – děti i dospělí. Velkou konkurencí je jahodový sirup. Jahody jezdím sbírat do Lhoty pod Libčany – tam je jahodová farma. V letošním roce ji máme přihlášenou do Potraviny a potravináře královehradeckého kraje. V roce 2018 jsme tuto soutěž vyhráli v kategorii nápoje se sirupem aronie s brusinkou, minulý rok jsme jej vyhráli právě s malinou, a protože jsme soutěživí, tak to letos zkoušíme do třetice. Přihlásili jsme tři sirupy: jahodu, limetku se zázvorem a kopřivu.
Máte ke každé bylince povídání, na jaké neduhy je určená?
Legislativně vůbec nemůžeme uvádět léčivé účinky bylinek, protože dle nařízení Evropského parlamentu žádný léčivý účinek nemají. Ale ať si každý inteligentní člověk udělá svůj názor. Takže buď samostudium, nebo se ještě můžete podívat na náš web babiccinysirupy.cz. Na e-shopu už to ale bohužel uvedené být nemůže – tam je to striktně zakázané. Dnes vše řeší růžová nebo modrá tabletka. Kdo ale chce jít jinou cestou, tak si ji najde. I lidé v seniorském věku už komunikují přes internet, objednávají, čtou, vědí o nás. Na webovkách máme uvedené akce, kde se budeme pohybovat, a ti lidé za námi přijdou. Mladí zase u stánku hlásí, že si při čekání ve frontě o nás už vše našli na internetu. Lahve jsou opatřené QR kódy, které vás odkáží vždy na webovky na ten konkrétní sirup, co vás zajímá – nemusíte nic dlouze hledat. I to je přínos moderní technologie. Takže jsme takové moderní Babiččiny sirupy.
Chodí se lidé ptát, co jim na jejich neduhy pomůže?
Chodí, ptají se. My musíme být hodně opatrní v tom, že nejsme lékaři a nesmíme říct: Neberte léky, berte bylinky. Každý člověk se musí sám rozhodnout. Kdo to chce zkusit bylinkou, jsme tu pro ně.
Na co lidé nejvíce hledají lék?
Většinou na stres, močové cesty u žen, hledají i zdravější formu pochutiny pro děti. Starší lidé zase přijdou a vědí, že na lepší spánek funguje meduňka, levandule. My vlastně čerpáme od seniorů. Oni si často vzpomenou, že v dětství jim jejich babička dávala mateřídoušku na kašel. Dřív ty léky nebyly tak dostupné. Dnes si lidé na všechno okamžitě něco zobnou.
Jsem přesvědčená, že chemický lék pouze tlumí, kdežto bylinky řeší.
Dnešní doba je hodně uspěchaná. Co nám tedy pomůže třeba právě na stres?
Na zklidnění je ta meduňka, pak máme v sortimentu i dvě čínské bylinky; nejzdravější potravinu světa kustovnici čínskou „goji“ a „schizandru“ klanoprašku čínskou, která je pro lidi v depresích nebo pro ty, kdo trpí jarní únavou, kdy nevíte, jak se nastartovat.
Je dobré poslouchat své vnitřní hodiny. Třeba po Vánocích, kdy je organismus zanešený, protože se nekontroloval, je dobré udělat si očistnou kúru z ostropestřce. Je to detoxikační kúra, která odlehčí játra. My ho pro maximální účinek děláme bez cukru. Pak je výborná očistná kúra kopřivou. Každá doba přináší na očištění těla nějakou bylinku. Když je člověk unavený, je potřeba řešit imunitu, zkusit tělo očistit nějakým detoxikačním procesem.
Jak vypadá taková detoxikační kúra? Jakým způsobem máme užívat sirupy pro očistu organismu?
Zase musím být opatrná – nejsem lékař, takže nemohu nic naordinovat. Ale jako prevenci můžete třeba sirupy ředit a zařadit do pitného režimu, udělat si limonádu, osladit si jimi čaj, a pokud chcete řešit něco akutně, můžete zvolit koncentrát takzvaně „na husto“. Je na každém, jaká forma mu vyhovuje. Právě třeba ten ostropestřec můžete pít v průběhu dne, nebo si ho dát ráno na lačno, kdy léčivá složka silymarin organismus rozproudí a odlehčuje játra. Silymarin má ale hraniční teplotu 40 °C, takže sirup z ostropestřce teď v létě nedělám. Ve výrobně nebo tady venku sice 40 °C není, ale v autě by mohlo. A když chceme, aby něco fungovalo, tak je potřeba to dělat pořádně.
Na závěr, máte pro nás nějaké motto?
„Babiččiny sirupy patří do každé chalupy.“
Eva Vernerová
redakce@vrchlabinky.cz
Foto: Alice Suškové